Over ons

Wie zijn wij?

Wij zijn een koor bestaande uit gevluchte Syriërs. Het koor is opgericht door een aantal van ons die elkaar voor het eerst ontmoetten in de Groningse noodopvang voor asielzoekers in Groningen in 2015. We willen met ons koor een positieve boodschap uitdragen over Syrische vluchtelingen. Stuk voor stuk hebben we een verhaal over wat we hebben moeten doorstaan door de verschrikkelijke oorlog, maar we zijn ook dankbaar om nu hier veilig in Nederland te kunnen zijn. We kijken graag vooruit en zijn volop bezig onze weg te vinden in onze nieuwe maatschappij.

Ons publiek bestaat uit zowel Nederlanders als vluchtelingen die de verbinding met elkaar en met ons zoeken. We werken graag samen met andere organisaties en koren om goede doelen te ondersteunen. We zetten ons samen in om de vluchteling een gezicht te geven en hulp te bieden. In de afgelopen jaren hebben we meegewerkt aan benefietconcerten van Sounds of Change, het UAF, Talencentrum, Colourful Het Hogeland en Groningen Verwelkomt. 

We oefenen wekelijks onder leiding van het dirigentenechtpaar Karoun Baghboudarian (repetitor) en Rani Elias (koordirigent). Ze zijn ook 3 jaar geleden gevlucht uit Syrië. Hier in Nederland hebben ze in 2018 hun masterstudie aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen afgerond. Beide zijn professionele muzikanten die in Syrië werkzaam waren.

We merken dat het koor inspirerend en hoopgevend is voor de luisteraar. Zowel vluchtelingen als Nederlanders worden geraakt door onze optredens. Koorleden schrijven zelf hun eigen liederen, raps en gedichten in het Nederlands. Ook is het koor bezig met het vertalen van bekende Nederlandse liederen naar het Arabisch of andersom zodat we bekende stukken in andere talen ook kunnen uitvoeren. We merken dat dit verbinding brengt tussen beide culturen. 

Het koor heeft niet alleen een positief effect op het publiek. Het werkt ook onderling motiverend en inspirerend. Dat we allemaal hebben moeten vluchten, schept een band, herkenning en erkening. Sommige leden hebben al een opleiding afgerond en hebben een baan gevonden in Nederland. Deze leden inspireren de anderen om ook hun positieve bijdrage te leveren. Wij willen met onze activiteiten andere vluchtelingen ook verder inspireren en motiveren om iets positiefs van hun leven in Nederland te maken. Daarom houden we graag lezingen en organiseren workshops over integratie.

We treden regelmatig op met als voorlopige hoogtepunten een optreden in Paradiso met onder andere Blaudzun, Claudia de Breij en Caro Emerald en een optreden met gemengde koren voor het koningsechtpaar tijdens de koningsdag 2018 op het Waagplein in Groningen. We hebben verzoek van RTL 4 ook deelgenomen aan het tv-programma Holland Got Talent. Ons optreden was te zien tijdens één van de liveshows in februari 2019 op RTL 4.

Op dit moment bestaat het koor uit 15 koorleden. Het koor bestaat uit zowel mannen als vrouwen in de leeftijden van 17 jaar tot 45 jaar. Het koor staat open voor verdere groei in aantal.